Update: Juridische hervormingen “on hold”

Geen verhoging griffierechten
Een grote groep mensen staat weldegelijk in hun recht, maar kunnen dit recht niet afdwingen door een gebrek aan financiële middelen. De oorzaak hiervan is de verslechterde financiële situatie van veel Nederlanders door crisis en bezuinigingen. De Jurofoon constateerde in 2011 een daling van 30% in het aantal opgestarte rechtszaken ten opzichte van 2010, terwijl het aantal juridische vraagstukken gelijk is gebleven. Deze trend zet zich in 2012 voort.

Dit is an sich een zorgelijke ontwikkeling. Gelukkig is de toegang tot de rechtstaat niet verder beperkt. Het Kabinet Rutte wilde namelijk de griffierechten verhogen. Uit onderzoek van de Nederlandse Orde van Advocaten blijkt dat door de verhoging van griffierechten zo’n 15% minder mensen naar de rechter zouden stappen dan bij de huidige griffierechten. In de huidige situatie ziet al 19% af van een rechtszaak.

In het lenteakkoord van de Kunduz-coalitie is echter besloten de verhoging op de griffierechten niet door te voeren. ‘We zijn verheugd dat de toegang tot de rechter gewaarborgd blijft’, zegt voorzitter van de Raad voor de rechtspraak Erik van den Emster. ‘Gelukkig hebben onze rechtstatelijke argumenten gezegevierd.’

Oproep voor stop op hervormingen ambtenarenrecht
De demissionaire status van het kabinet heeft ervoor gezorgd dat meer beslissingen op de lange baan zijn geschoven. Zo zal naar alle waarschijnlijkheid de initiatiefwet “Normalisering Rechtspositie Ambtenaren” controversieel worden verklaard. Deze wet zou de arbeidsrechtelijke positie van ambtenaren gelijk trekken met die van reguliere werknemers in de marktsector. De vakbond heeft nu opgeroepen deze hervorming stop te zetten.

Bronnen:
http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=6323
http://www.rechtspraak.nl/Actualiteiten/Nieuws/Pages/Verhoging-griffierechten-van-de-baan.aspx

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s